Monday, 11 May 2015

Reunion - Class of 1986 Rules

Teks :  Rapidah Ramli
Foto : Rapidah Ramli

Bismillahirahmanirahim.

Kenangan di usia kanak-kanak sekolah rendah adalah yang paling manis. Kanak-kanak cukup bahagia, hanya tahu main-makan-tidur-main-makan-tidur. Hal yang bersangkutan ekonomi seperti tabung yang macam bangunan tinggi tu kena korek, beli nasi campur kena GST, harga petrol naik, pilihanraya kalah semuanya tak diambil peduli. Bak kata bebudak sekarang, ada aku kesah??

Yang penting, balik sekolah, makan, pergi mengaji dan petangnya main berlari bebas bersama kawan sekampung tanpa perlu rasa takut akan diculik atau ditangkap dan dijual. Air sungai diwaktu itu juga jernih mengalir lesu berbanding sekarang yang umpana teh tarik mamak warnanya.

Setelah 29 tahun meninggalkan alam persekolahan rendah, diawal tahun ini kami merancang untuk mengadakan pertemuan semula bersama bekas-bekas pelajar Sekolah Kebangsaan Sentul 1 bersama guru-guru.

Perancangan drastik yang tercetus semasa minum kopi beramai-ramai. (kami selalu mengadakan acara mengeteh  spontan). Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar, kami dapat mengumpulkan 48 orang murid dan 6 orang guru. Majlis minum petang telah diadakan di Flora Cafe@Ampwalk, Jalan Ampang. Walaupun makanan yang disediakan amat sedap tetapi pertemuan bersama kawan-kawan setelah berpuluh tahun lebih sedap dan manis dirasakan. Ramai yang hanya menjamah sedikit sahaja makanan. Masa lebih banyak di isi dengan bersembang sambil mengimbau kenangan lalu.

KakDah selaku ajk juga menitik air mata, melihat kehadiran guru yang hadir dalam keuzuran usia. Memang nostalgia.Jika dulu mereka sihat dan tegas. kami diajar mereka dengan garang dan tegas, ada yang kena pukul (majoriti kami semua pernah kena rotan), kena  cubit, dilempar buku kebawah dan bermacam lagi. Balik rumah takberani cakap kat mak sebab nanti mak akan tambah lagi. huuuhuuu.  Masa dulu memang kami geram, bermacam menyumpah, tetapi sekarang semuanya menjadi kenangan yang indah untuk dikenang. Rasanya kalau cikgu-cikgu tak tegas mendidik kami dahulu, tak tahulah apa yang kan jadi kepada kami sekarang. Terima Kasih cikgu. Jasa mu kami kenang hingga akhir hayat. Cikgu-cikgu juga nampak lebih lembut dan nampak seperti mak dan ayah kita. Yang paling membuat mata masuk habuk ialah, cikgu-cikgu meminta maaf atas kekasaran mereka semasa mengajar kami dahulu.

Nak cerita meamng panjang la,karang korang boring pulak. Jom layan gambar,

Biarlah gambar yang berbicara. Ini hanyalah sebahagian sahaia. Hampir seribu keping gambar diambil tidak termsuk dari kamera henpon. Layannnnnn...(psssst ...henpon sampai heng la bila bebudak lain asyik dok hantaq gambaq ja)


Iini #adminsado group wassap
0 comments:

Post a Comment

 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design