Thursday 26 March 2015

Marshmallow

Teks : Rapidah Ramli
Foto : Rapidah Ramli




Assalamualaikum semua.

Aku tanya apa  khabar?
Aku tanya apa khabar ?
Aku tanya apa khabar?

Diharap semuanya sihat lah no. Harap maaf kerana lambat post entri mengenai mallow ni. Kesian kepada kawan-kawan yang dok menanti. Oklah tanpa membuang moh kita cikedaut resepinya.


MARSHMALLOW

  • 1 1/2 cup gula
  • 1 cup corn sugar
  • 1 tsp Esen Vanilla
  • 120g Gelatin (pastikan yang halal ya)
  • secubit garam
  • snow powder atau gula aising dicampur tepung jagung
  • 1 cup air

Cara-caranya:

  • Campurkan gula, cornsyrup, garam dan separuh cawan air dari secawan air tadi didalam periuk. Kacau hingga gula larut dan tenggek atas api sederhana, sehingga semuanya larut dan menjadi crystal clear (ikut ticer kata suhu pada 85'C - tapi kakDah buat hari tu suhu 95'C)
  • Air yang separuh cawan lagi tadi dimasukkan ke dalam mixer bowl. Kemudian masukkan gelatin. Ianya akan mula melekat dan pekat.
  • Apabila air gula telah menjadi crystal clear, tutup api dan curah masuk kedalam mixer bowl yang ada gelatin tadi secara perlahan dan on kan mixer. (dinasihatkankan guna standmixer untuk memudahkan kerja. kalau guna hand mixer pastikan ada pembantu)
  • Pukul hingga menjadi creamy dan berwarna putih. Masukkan Esen Vanilla dan coloring jika mahu. Pukul lagi hingga kembang dan bertanduk
  • Bentangkan tracing paper dn taburkan snowpowder. Cepat-cepat tuang mallow tadi, tabur lagi diatasnya snowpowder. Tutup dengan sehelai kertas lagi dan roll bagi nipis.
  • NOTE : kena buat cepat-cepat sebab ianya cepat mengeras
  • Simpan di suhu bilik selama 4 jam untuk mengeraskannya. Jangan simpan dalam petiais, nanti berair
  • Bila dah set kerasnya, bolehlah diterap dengan bentuk yang di sukai atau  kalau malas potong aje dengan pizza roll. Cepat, mudah dan tuntas. Kikikikiki.
Senangkan membuatnya. Yang penting konpem halal. Rasa yang tak terucap bila dapat bagi makan anak-anak dengan air tangan kita sendiri. Jadi ibu-ibu sekelian jangan malas. Kalau malas, boleh oder dengan kakDah. Hihihihihihi.

Owh! lupanak cakap. Cornsyrup tu boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual bahan bakeri. KakDah dah cari di KL tapi tak jumpa pun. Nasib baik ticer Iqa ada bagi resepinya. So, kita boleh buat sendiri. Nama jer cornsyrup, tapi tak ada pun jagung didalamnya.

CORN SYRUP

  1. 1 cup gula
  2. 1/2 cup air
  3. 1 tsp cream of tartar atau jus lemon
Cara - caranya :

  1. Masakkan semua bahan diatas api sederhana hingga larut dan pekat.

Itu jer resepi dan caranya.Mudah kan?

Jadi, diharap semua kawan-kawan dapat manfaat dari entri kali ini. Tak paham boleh bertanya. mana yang KakDah tahu, akan cuba jawap. Kalau tidak, akan bertanyakan kepada yang lebih arif.

Salam subuh semua.

Kbai.





Setelah set 4 jam, kita bolehlah terap dengan bentuk yang kita mahu. Rasanya nak set lama lagi pun boleh kot.






KakDah Malas. Potong memanjang guna pizza cutter lagi senang.
Masak campuran gula, cornsyrup dan air hingga menjadi crystal clear
Gelatin yang dicampur air setengah cawan
Tuang air gula panas tadi kedalam gelatin yang didalam mixer bowl
Terus on kan mesin dan pukul hingga creamy dan putih
Bila dah jadi macamni,boleh campur esen vanilla dan color jika mahu
Bila dah kembang dan bertanduk, cepat tuang keatas kertas  yang telah ditabur dengan snow powder tadi.
Tabur lagi snow powder atasnya sebelum ditutup dengan sehelai lagi kertas dan biarkan pada suhu bilik selama 4 jam atau lebih lama lagi untuki a mengeras.

0 comments:

Post a Comment

 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design