Tuesday, 17 March 2015

Charity Baking Class

Teks : Rapidah Ramli
Foto : Rapidah Ramli via Google


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Lama aihhh kakDah tak bersiaran. Jawapan bajet klise...bizi. Heheheheheeh.
Seminggu dua ni KakDah sibuk menghadiri kelas baking. Seminggu dua kali jer pun., tapi sibuk mengalahkan hari-hari hadir kelas.

Well, orang banyak cabang ni payah la kan. Kadang rasa macam sotong pun ada, kiri kanan nak buat. Adik-adik jangan buat perkara macam akak ni tau. Buat sesatu dan fokus.

Kali ini kakDah nak cerita pasal charity baking class. Di zaman serba maju dan pantas ini ada lagi ke yang nak buat charity class. Rata-rata kalau kita pergi survey, kebanyakan kelas masakan tak kiralah apa jua jenis masakan, minimum yuran dikenakan adalah RM50-RM100. Tu kira habis murah dah tu. Belum kira kos yang lain lagi.

Alhamdulillah, awal bulan tadi kawan sekolah rendah hantar telegram, tunjuk kek yang dia buat  dalam kelas belajar. Sungguh mengujakan.Kelas pun santai dan bayaran pula hanya RM10 untuk menyaksikan kelas demo. Kalau nak hand-on boleh share hingga empat orang dengan bayaran RM20 seorang. Tapi kalau tamak , tak mau share boleh buat sorang dengan bayaran RM50. Bertempat di Bandar Tasik Puteri, Rawang.

Kelas yang dianjurkan :

* soft dough bun  * assorted bun * cupcakes * chocolate moist cake * puff pastry

Setelah dicampur dan ditolak kos minyak, tol, bayaran yuran kelas, bagi kakDah ianya amat berbalo sesangat.

Opps lupa nak cakap, duit hasil kutipan yuran akan didermakan kepada tujuh masjid yang berlainan di sekitar Selangor.Tenaga pengajarnya pula seorang anak muda yang berwawasan tinggi, Sungguh humble. Ada production sendiri dan berusia dalam lingkungan akhir 20an. Sudah berkahwin dan mempunyai seorang cahaya mata lelaki. Namanya Atikah Tarmuji. Moga Allah murahkan rezeki beliau lagi atas usaha ilmu dan usaha beliau mengajar kami yang dah tua ni. Tag line ticer Iqa ialah 'tiada isu'.

Ok. sampai sini dahulu. Nanti kakDah hapdate resepi yang telah di belajar ya....

0 comments:

Post a Comment

 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design