Wednesday, 26 March 2014

Misi Mencari Barang

Teks : Rapidah Ramli

Salam 1 Malaysia. Di saat kerajaan sibuk mencari pesawat boeing yang hilang, stesen tv  sibuk menjemput para pakar mengulas mengenai misteri kehilangan itu. Hari ini kak Dah juga sibuk mencari barang-barang.

Apakah barang yang sibuk di cari oleh kak Dah?

Jeng, jeng, jeng.

Barang yang pertama, bahulu ikan. Hah! bahulu ikan?. Ya, bahulu ikan.
Punya la banyak bahulu yang dijual di merata pasar tani, supermarket malah pasaraya juga, kenapalah bahulu ikan juga yang dicari?.Nak buat apa?
Err ini bukan saja-saja tau. Bukan sebab teringin ke? mengidam ke? apa ke?. Misi mencari bahulu ikan kerana permintaan daripada mak, yang nak jadikan bahulu ikan sebagai door gift pada majlis perkahwinan adik bongsu nanti. Jadi setelah mengoggle, bertanya dengan kekawan akhirnya dapat satu supplier ni, di Taman Sri Gombak. Alhamdulillah, setelah dua tiga kali menelifon,sms, whatsapp bagai, hari ini kak Dah dan adik telah selesai membuat pesanan. Siap lengkap design kotak, kuantiti dan sebagainya. Opkos sekali bayar deposit.

Balik dari Sri Gombak, singgah di Giant supermarket Bt Caves pulak sebab adik kata nak beli barang dapur. Ok. Kak Dah pun tumpang sekaki membeli sedikit barang keperluan Angah nak balik asrama. Boleh tahan mahalnya barang disini ya. Kak Dah jarang pergi beli barang di rangkaian pasaraya ini kalau tiada promosi. Biasa Kak Dah pergi ke pemborong jer. Murah dan banyak. Share lah beli ngan kawan-kawan. Jadi taklah membazirkan.

Balik dari sini singgah rumah mak di Sentul sekejap, sempat minum dan buang air sahaja. Kemudian pergi pula ke Kuala Lumpur untuk membeli barang senarai Angah. Hailah budak ni memacam dimintanya. Turutkan jerlah, janji jangan dia kata nak keluar dari sekolah tersebut sudah.Lagi pula bukan benda mengarut pon, buku-buku rujukan dan barang keperluan peribadi sahaja.Oleh kerana dia terdidik biasa beli barang borong di Mydin, jadi dia rasakan kalau membeli di kedai lain mahal. Tapi memang betul pon, bagi barang-barang stationary kak Dah suka membeli di Mydin dengan harga borong.  Benda-benda ini memang flexi, lagipun anak-anak semua dah sekolah dan akan menggunakan benda yang sama. Jadi kenapa nak bazirkan duit beli satu-satu-satu.

Dan dari KL pergi pula ke Low Yat Plaza mencari lappy untuk kegunaan Angah. Wah! Angah guna lappy dan Ipad? Sekolah menengah atau pelajar kolej? atau pelajar Universiti? kena guna semua gadjet bagai? Hihihihihi high   maintenance gak ni. Kalau belajar tak pandai, tak tahu lah. Saja lah tu kan. Untuk pengetahuan semua Angah baru sekolah menengah, tingkatan empat. Oleh sebab dia masuk ke Smart School, jadi memang smart sangatlah pembelajaran dan pengajaran di sekolah  dorang. Masih lagi kejutan budaya kepada dia. Berpindah dari Sekolah kementerian dan beralih ke Smart School. Harap dia dapat menguasainya dengan baik. Segalanya baru bagi dia. Pengalaman baru yang totally different dari sebelum ini. Kalau selama ini mak duduk di depan mata dan sentiasa ada disisi untuk selesaikan masalah. Bila berada jauh ni kenalah pepandai uruskan sendiri. Yer dok??.

Sampai rumah tepat jam 755 malam. Huh! penat, lenguh kaki, sakit badan jangan cakap la kan. Dan setelah siap post cerita ini, kak Dah nak beradu. Selamat malam semua. Maafkan segala salah dan silap kak Dah hari ini. In sya Allah esok kita jumpa di entri yang lain.


0 comments:

Post a Comment

 

Diari WAHM preneur Template by Ipietoon Cute Blog Design